Este foarte important sa fim atenti la ceea ce introducem in organism, pt. ca, pana la urma, suntem ceea ce mancam.
In cele ce urmeaza voi da cateva exemple despre ce produse „mai sanatoase” putem folosi in locul celor de larg consum, foarte daunatoare pt.organismul uman.
!!!Nu uitati – copiii vostri nu au discernamant si nici nu isi pot alege ce mananca. Aveti mare grija ce le dati; sunteti resposabili pt. cum vor evolua mai tarziu!!!
- cartofii care au facut tuberculi nu mai sunt buni pt consum; sunt toxici. De asemenea, cartofii cruzi, curatati de coaja, trebuiesc pusi imediat in apa. Cand devin rosiatici sunt toxici.
- Cumparati otet din vin natural. Pe piata sunt si oteturi obtinute din alcool etilic. Exista oteturi care sunt obtinute din vin natural si au termen de valabilitate nelimitat. O alternativa a folosirii otetului este sucul de lamaie.(cel prospat stors din lamaie, nu cel de tip „helas”)
- Nu consumati margarina. Este foarte nociva si greu de eliminat din organism. Formula chimica a margarinei este la o diferenta de o molecula de cea a plasticului. Consumati in schimb unt, chiar daca nu este usor tartinabil.
- Cosumati orez integral, nedecorticat. Este cu adevarat hranitor.
- Renuntati la consumul de mezeluri. Mezelurile din ziua de astazi sunt un amestec de prafuri in membrana comestibila, contin nitriti care sunt inalti cancerigeni. Salamul se elimina total din corp abia in 10 ani.
- Nici branza topita nu este sanatoasa. Ceva mai ok sunt branza Almette, cea simpla cu smantana, si am vazut si crema de branza Philadelhpia care este facuta chiar cu lapte integral, nu pasteurizat. Pe celelalte etichete de branzeturi asemanatoare nu m-am uitat inca. Puteti s-a faceti voi. Nu trebuie sa contina E-uri sau lapte praf.
- Si ouale din comert sunt nocive. Am inteles ca au fost niste discutii chiar de curand la TV. Din cauza felului in care sunt crescute gainile, cu hormoni, ouale din comert ne ataca direct ficatul. Incercati sa le procurati de la tarani, si inainte de folosire spargeti-le intr-o farfurioara separata, uitati-va la consistenta si miros. Ouale care se imprastie nu sunt proaspete si nu se recomanda consumarea lor.
- Incercati sa consumati ciocolata neagra in schimbul ciocolatei cu lapte, creme sau alte continuturi. Ciocolata neagra are un continut ridicat de cacao si este singura ciocolata mai naturala.
- Daca vreti sa consumati iaurt mai natural, cititi pe eticheta produsului. Majoritatea contin lapte praf, putine sunt cele facute numai din lapte.
- Produsele lactate bio nu sunt neaparat mai sanatoase, deoarece sunt facute din lapte pasteurizat. Tot ce este pasteurizat isi pierde proprietatile. La noi in tara exista un producator care face produse din lapte crud printr-un anumit proces. Am inteles ca produsele sunt deja pe piata in Cluj, Brasov si probabil ca or sa le introduca si in Bucuresti cat de curand. Produsele au proprietati curative si au preturi ca si produsele lactate normale, spuneau ei.
- Lactatele duc mai degraba la carente de calciu si in timp la osteoporoza, deoarece calciul din lactate (probabil cel pasteurizat) nu este asimilabil, iar ca sa se elimine din corp se foloseste o cantitate egala cu cea ingerata, cantitate de calciu care este luata din rezervele de calciu ale organismului, iar daca nu exista rezerve atunci cantitatea necesara este luata din oase. Multe informatii despre alimentatia sanatoasa gasiti in cartea „Si noi ce mai mancam?” de Gh. Mencinicopschi.
- In locul fainii rafinate din comert, folositi faina integrala. Exista faina integrala din grau, din malai, secara, mei, orez etc. (faina neagra este fals promovata ca fiind sanatoasa)
- In loc de zaharul rafinat, folositi zahar brut (atentie, nu brun!), zahar din palmier, fructoza sau sirop din trestie de zahar.
- In loc de sarea iodata, folositi sarea marina (uiati-va sa nu contina antiaglomeranti)
- In loc de paste fainoase facute din faina alba, cumparati paste facute din faina grau dur. (pastele din faina alba se lipesc de intestine)
- Folositi orez integral; orezul basmatic este bun in curele de slabire.
- Cumparati produse congelate in detrimentul celor la conserve; sau si mai bine, proaspete…Nu pastrati produsele in congelator mult timp.
- Cumparati si consumati seminte, alune, nuci crude, nu prajite.
- Uitati-va pe conserve si borcane la continutul lor. Preferati-le pe cele care sunt in suc propriu sau in conservant obtinut din apa si sare sau din apa si zahar. Sa nu contina acid citric. Acidul citric nu este foarte periculos…consumat in cantitati mici. Insa in ziua de azi este folosit ca si conservant intr-o gama larga de produse alimentare, cosmetice…
- Maslinele se gasesc si conservate in ulei de masline sau saramura.
- Painea din comert este si ea nociva, in special painea alba. Au inceput sa aduca la plafare paine facuta din faina integrala, la care nu s-a folosit drojdie. Va puteti prepara acasa propria paine sanatoasa – se amesteca faina integrala (de grau, mei, secara, orez etc. sau in amestec) cu apa si sare. Adaugati ingredientele in functie de ce cantitate doriti sa faceti. Se lasa sa stea, acoperit, timp de 1 ora. Apoi se fac turtite mici, aplatizate, si se coc intr-o tigaie teflonata, fara adaos de ulei, si pe o parte si pe cealalta. Turtitele sunt foarte hranitoare si pot, chiar, consta intr-o masa (adica le mananci simple).
O alta reteta de paine pe care am gasit-o in cartea „Hrana harica” si care spune ca vindeca organismul de boli si hraneste direct nucleul celulei, este urmatoarea: se amesteca faina integrala cu apa, se lasa la dospit timp de 7 ore, iar apoi se usuca la soare sau la vant. Probabil ca despre acest tip de paine se vorbeste in Biblie si rugaciuni. Painea trebuie introdusa in alimentatia zilnica si trebuie urmata o dieta alimentara cat mai pura (fara prajeli, rantasuri etc.). Se pot consuma supe, mancaruri usoare; este preferabil sa se manance numai paine, zarvaturi si fructe crude. De altfel, hrana neprocesata termic este singura cu adevarat sanatoasa.
- Semintele, nucile sunt foarte hranitoare si sanatoase daca sunt consumate in stare cruda. Le puteti adauga si in salate sau diverse mancaruri.
- Si uleiurile sunt sanatoase si hranitoare, insa nu cele rafinate. Folositi uleiuri (de masline, in, rapita, germeni de grau, floarea-soarelui, nuca, dovleac, samburi de struguri, cocos etc.) presate la rece, din prima presa. Le puteti consuma in salate, simple sau in amestec. Atentie – aceste uleiuri nu se folosesc la prajit; ele devin mult mai nocive decat uleiurile rafinate in momentul in care sunt procesate termic. Pt. prajit a aparut uleiul de palmier despre care se spune ca nu isi pierde din proprietati in momentul procesarii termice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu