sâmbătă, 12 septembrie 2015

Colapsul creștinismului în Marea Britanie


derelict-church
  Titlul alarmant al comentariului de astazi este o forma „atenuata” inspirata de un articol cu un titlu si mai alarmant: „2067: The End of British Christianity” („2067 – sfarsitul crestinismului britanic”) publicat de The Spectator in iunie anul acesta. Articolul reda un portret sumbru al crestinismului in Marea Britanie. Conform articolului, ultimul crestin din aceasta tara se va naste in 2067. Atunci Marea Britanie va inceta sa mai fie „mare” si se va transforma in altceva, un „altceva” care inca acum incepe sa se profileze la orizont. Un „altceva” care nu va mai fi crestin si va reflecta ciocnirea intre secularism si religiile care inca vor mai fi practicate in insulele britanice la vremea aceea – in principal islamul.
  Marea Britanie a devenit „mare” in Secolul XVIII cind britanicii au colonizat o mare parte a lumii. Pe unde au ajuns, au dus cu ei crestinismul, au extins civilizatia crestina dincolo de limitele geografice ale Europei si au dus cu ei faimoasa King James Bible, care a avut mare influenta asupra civilizatiei coloniale.
Fara crestinism si fara Biblie, insa, Marea Britanie va deveni… Britania, asa cum ea a fost cunoscuta in vremea romanilor, cind triburile britanice si celtice erau pagane.
  Autorul nu glumeste. Atentioneaza. Isi bazeaza articolul pe datele demografice si statistice emise periodic de guvernul britanic, sondaje de opinie, ori date publicate de Biserica Anglicana. Recensamintul din 2011 denota ca in cei 10 ani precedenti numarul crestinilor nascuti in Marea Britanie a scazut cu 5,3 milioane – 10.000 pe saptamina. In Marea Britanie nu se mai nasc crestini. Sunt „importati” prin imigratie, dar prea putini – asa incit, in 2067 crestinii in Marea Britanie, afirma autorul, „will become statistically invisible” („vor deveni invisibili din punct de vedere statistic”).
 
Crestinismul in Romania
 
  Comentariul nostru de astazi trebuie cunoscut de fiecare roman. Pentru ca factorii care tind spre colapsul crestinismului in Marea Britanie sunt la lucru si in Romania: ascensiunea ateismului, intensificarea secularismului (atit in afara Bisericii cit si in interiorul ei), multiculturalismul, materialismul, hedonismul, respingerea si denigrarea valorilor traditionale si a traditiei crestine. Guvernele britanice grabesc si ele „moartea crestinismului” promovind secularismul, discriminind impotriva crestinilor, ridiculizind crestinismul, legiferind in detrimentul acestuia si respingind valorile morale si traditionale.
  Tendinte identice se manifesta si in Romania. Cu toate ca, in sondajele de opinie realizate recent de ProTV, romanii stau bine, cel putin pe hartie, privind religiozitatea si credinta, asta nu inseamna ca lucrurile vor continua sa ramina asa. 96% dintre romani cred in Dumnezeu si se considera foarte religiosi ori religiosi, 45% merg la biserica saptaminal, 69% se roaga zilnic, si doar 1,1% se declara atei. Dupa doua generatii care au trait sub comunism, aceste date statistice nu arata tocmai rau. Dar asta nu inseamna ca ceea ce se intimpla in Marea Britanie nu se poate intimpla si la noi.

Citiți integral aici: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu