Sursa |
Domnule președinte,
Vă scriu în multipla calitate de cetățean român și American, de editorialist la ziarul “Cotidianul” (fondat de marele patriot român Ion Rațiu), și de editor/fondator al celei mai vechi publicații de limba român în activitate la New York, “New York Magazin”.
Pentru a nu fi bănuit că aș avea interese politice (sau de altă natură) în România, vreau să precizez că sunt refugiat politic în Statele Unite din 20 februarie 1989 și că trăiesc și muncesc în această țară după obținerea azilului politic.
De asemenea, trebuie să vă mai spun că NU v-am votat în 2014, că NU l-am votat nici pe contracandidatul Dumneavoastră, domnul Victor Ponta, preferând să-mi anulez votul din motive personale. Votul meu a fost, de fapt, o formă de protest.
Domnule Președinte,Am urmărit cu mult interes prezența Dvs. la mitingul de protest desfășurat duminică, 22 ianuarie 2014, în Piața Universității, și mi s-a părut incorectă și total nepotrivită participarea Dvs. la această acțiune alături de minoritatea care a pierdut alegerile parlamentare în decembrie 2016.
Deși am auzit multe speculații și scenarii privind protestul din 22 ianuarie, nu voi comenta acum și aici scopul sau legalitatea acțiunii, nici drepturile Dumneavoastră constituționale în calitate de președinte. România are instituții capabile să decidă dacă ați încălcat sau nu legea fundamentală a țării prin decizia nefericită de a favoriza una dintre părți, deși eu credeam că sunteți președintele tuturor românilor!
Nu voi comenta nici afirmațiile Dumneavoastră conform cărora “O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România și să slăbească statul de drept”, deși, din câte știu, există o hotărâre judecătorească definitivă care vă trimite exact în categoria celor pe care îi blamați și numai imunitatea prezidențială face ca acea decizie a judecătorilor să nu vă transforme într-un penal.
Domnule președinte,Aflu, cu mare bucurie, că intenționați să faceți apel la un referendum în care românii să se pronunțe pentru sau împotriva unei legi privind amnistierea și grațierea unor unor pedepse. Inițiativa Dvs. pare corectă și democratică, însă îmi permit să vă sugerez câteva întrebări adiționale în formularul de vot, care ar putea liniști tumultuoasa viață politică românească și ar elimina cheltuieli suplimentare în eventualitatea unor alte scrutinuri pe teme diferite.
1. Credeți că Președintele României ar trebui demis după primii doi ani de mandat, având în vedere prestația sa în calitate de șef al statului și implicarea în manifestația din 22 ianuarie 2017 împotriva guvernului ales legitim?
2. Credeți că este necesară demiterea procurorului -șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după uriașul scandal cu plagiatul și dezvăluirile fugarului Sebastian Ghiță privind poliția politică și mafia care controlează Justiția Română?
3. Credeți că este necesară o lege a răspunderii magistraților după lanțul de erori judiciare condamnate la CEDO, în urma Statul Român plătește despăgubiri uriașe?
4. Credeți că este necesară depolitizarea serviciilor secrete și trecerea lor sub controlul strict al Parlamentului?
5. Credeți că România merge pe un drum bun în ceea ce privește politica externă în relația cu SUA și UE?
Domnule președinte,După cum bine știți, în 8 noiembrie 2016, domnul Donald J. Trump a devenit președintele ales al Statelor Unite, iar în 20 ianuarie 2017 a avut loc ceremonia de învestire a sa în cea mai înaltă funcție la Casa Albă, la care a participat și contra-candidata democrată, doamna Hillary Clinton.
Cu acea ocazie, noul Președinte al Statelor Unite i-a mulțumit public doamnei Clinton pentru gestul său, deși sute de mii de americani protestau în stradă, în marile orașe americane, împotriva președintelui. V-ați întrebat vreodată ce se putea întâmpla dacă admiratorii învinsei în alegeri s-ar fi confruntat cu susținătorii domnului Trump?!
Poate că această lecție va folosi în viitor și clasei politice din România. Sper să înțelegeți că votul cetățenilor unei țări, indiferent care ar fi ea și indiferent de rezultat, este unitatea de măsură care dă legitimitate NUMAI CÂȘTIGĂTORILOR!
Cu deosebită stimă și considerațiune,Grigore L. CulianNew York, 24 ianuarie 2017(Ziua Unirii Principatelor Române)
Sursa
http://m.cotidianul.ro/catre-klaus-iohannis-presedintele-romaniei-295050/
Sursa
http://m.cotidianul.ro/catre-klaus-iohannis-presedintele-romaniei-295050/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu