radioresita.ro |
După părerea mea, opţiunea aceasta de tip civilizaţional este cauza principală a ruperii de Dumnezeu, a înstrăinării tânărului în toate epocile, dar mai cu seamă în epoca aceasta postmodernă. E o forţă teribilă. Noi ignorăm forţa stihială a civilizaţiei de tip modern, bazată pe idolatria consumului, pe dorinţă, pe idolatria ideologiilor – credinţa oarbă într-o ideologie, fie că e vorba de comunism, de marxism, de liberalism şi aşa mai departe. Acestea sunt structuri de gândire care au o funcţie şi o putere relativă. Ele sunt îmbrăţişate ca şi cum ar fi dumnezei. Şi din această opţiune derivă multe din rătăciri, iar cea mai teribilă este căderea în nesimţirea împietrită, când s-a împietrit sufletul. Atunci eşti mort: opţiunea ta este pentru materie.
Iar instrumentele şi tehnicile prin care eşti chemat la această opţiune sunt multiple. Uite, televiziunile, de exemplu, sunt o asemenea tehnică, sau cultura mall-ului – invitaţia la stilul acesta de viaţă bazat pe prioritatea obiectului, şi nu a persoanei. Sunt tehnici la care individul are acces cotidian, clipă de clipă, ceas de ceas – acces atât de comun, atât de curent şi de insidios, atât de prezent, încât aproape că nu mai are loc să opteze, nu mai găseşte alternativă.
Puterea „statului magic” este extraordinară. Noi am intrat sub această dictatură a statului magic, care a început cu una dintre cele mai teribile revoluţii, şi cea mai primejdioasă, care a fost revoluţia sexuală. Or utilizarea acestor puteri ale trupului – care sunt puterile perisabile ale lucrului mort –, utilizarea puterilor trupului împotriva sufletului este o tehnică diavolească, cea mai eficientă pentru devierea omului. Fiindcă acolo sunt promisiunile prin plăceri, acolo sunt toate. Din momentul în care pornografia devine dominatoare, stăpâneşte spaţiul intim, privat, relaţia bărbatului cu femeia; forţele sufleteşti ale omului sunt confiscate de aceste puteri demonice ale statului magic. Şi atunci omul nu-şi mai aparţine. Din clipa aceea, el nu mai are controlul propriei sale persoane. E înconjurat de alte forţe.
http://www.culturavietii.ro/2013/04/13/cultura-mortii-si-cultura-vietii-de-vorba-cu-prof-dr-ilie-badescu/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu