sâmbătă, 4 aprilie 2015

Trei cuvinte cu GREUTATE

www.copilul.ro
   ”Ascultaţi de mai marii voştri şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de niciun folos.” - Evrei 13:17. 



  Biblia oferă soluții pentru ca familia, Biserica, societatea să funcționeze bine. În versetul de mai sus sunt trei cuvinte cu o greutate mare de care trebuie să ținem cont ca în familie, în Biserică, în societate să fie sfințire și pace. 

I. Supunere 

  Primul cuvânt din versetul menționat pe care vreau ca să-l subliniez este ”supuși”. Cuvântul lui Dumnezeu, în versetul de mai sus cu referire la slujitorii Bisericii, cere supunere, ascultare. Nu știu dacă voi aminti situațiile, pe toate, unde Dumnezeu în Biblie cere spunere dar voi încerca:

1. În raport cu Dumnezeu. 
Toți oamenii trebiue să se supună lui Dumnezeu, lui Hristos, Duhului Sfânt. Faptul că cineva nu se supune lui Dumnezeu demonstrează că el este  sunt supus altcuiva. Nu se poate ca cineva să nu fie supus, să rămână fără un stăpân. 
a. Supunere față de Dumnezeu Tatăl - ”Supuneţi-vă, dar, lui Dumnezeu. Împotriviţi-vă diavolului, şi el va fugi de la voi.” - Iacov 4:7. 
b. Supunere față de Dumnezeu Fiul - ”Dumnezeu, în adevăr, „a pus totul sub picioarele Lui”. Dar când zice că totul I-a fost supus, se înţelege că afară de Cel ce I-a supus totul.” - 1 Corinteni 15:27. 
c. Supunere față de Dumnezeu Duhul Sfânt  ”Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.” - Ioan 16:13. 
  Cine nu ascultă de Dumnezeu automat este din lume, cine nu se supune călăuzirii Duhului Sfânt care a venit ca să dovedească lumea vinovată se închină Diavolului. Există doar două variante de supunere :  Ştim că suntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău.” - 1 Ioan 5:19. 

2. În raport cu statul, cu instituțiile statului. 
Creștinii au datoria de-a se supune tuturor legilor statului dacă aceste legi nu sunt împotriva lui Dumnezeu și a Cuvântului Său!
a. În calitate de cetățeni trebuie să ne supunem stăpânirilor - Romani 13:1. 
b. În calitate de angajați trebuie să ne supunem angajatorilor - 1 Petru 2:18. 
c. În relație cu oamenii și cu orice insituție - Matei 7:12.

3. În cadrul Bisericii.

a. Supunere față de slujitori:
Ascultaţi de mai marii voştri şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de niciun folos. - Evrei 13:17.
Spune lucrurile acestea, sfătuieşte şi mustră cu deplină putere. Nimeni să nu te dispreţuiască. - Tit 2:15. 
Fiţi şi voi supuşi unor astfel de oameni şi fiecăruia care ajută la lucru şi se osteneşte. - 1 Cor. 16:16. 
b. Surorile să fie supuse fraților:
- 1 Corinteni 11:1-16. 
- 1 Corinteni 14:34. 
c. Supunere față de bătrâni:
- 1 Petru 5:5. 

4. În familie.
a. Soțiile să fie supuse soților: 
- Ca Domnului - Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; - Efeseni 5:22.
- Și celor necredincioși - Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor,  când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. - 1 Petru 3:1-2. 

b. Copiii să fie supuși părinților:

- Coloseni 3:20.
- Efeseni 6:1. 


Primul cuvânt pe care l-am subliniat este supunere. Dumnezeu ne cheamă la supunere față de El. Dacă ascultăm de Cuvânt implicit suntem supuși în toate compartimentele vieții unde ne spune Cuvântul!

II. Ierarhie. 

  Al doilea cuvânt este ierarhie. ”Mai marii voștri” din versetul cu care am început definesc ierarhia pe care Dumnezeu a lăsat-o în Biserică. 

  Ierarhie nu există numai în Biserică. Ierarhia este legată de existența lui Dumnezeu.  Pentru că există Dumnezeu și pentru că nimeni nu mai este ca El există ierarhie. Toți ceilalți, toate celelalte ființe, toată creația Lui,  trebuie să I se supună. 
  Dumnezeu care este deasupra tuturor, în vârful ierarhiei, a stabilit ca în Biserică, mă refer aici doar la Biserică din cauza spațiului, să fie o ierarhie care trebuie respectată pentru ca Biserica să fie Biserică și lucrurile să funcționeze pentru sfințire și zidire. 

În linia întâi: ”Mai marii”:  pastori, prezbiteri, diaconi, evangheliști - cei care se ostenesc, cei care duc greul, cei care răspund de hrănirea Bisericii, de lucrările de slujire din Biserică  etc. 
Apoi: Bărbații: care au datoria de-a se supune slujitorilor. 
Apoi: Femeile, surorile: potrivit Cuvântului au rolul de-a asculta de slujitori și de bărbați. 
Apoi: Tinerii: supunere față de slujitori, bărbați, bătrâni.  

  La fel ca într-un stat unde dacă regulile nu sunt respectate nu mai este armonie ci anarhie tot așa și în Biserică. Când Cuvântul Domnului este pus la spate și nu este ascultat începe dezastrul. 
  Ierarhia a fost lăsată de Dumnezeu în Biblie și ea trebuie aplicată. 
  Sunt și consecințe pentru cei care vor să strice rânduiala pusă de Dumnezeu.  Exemple sunt multe: Core, Datan, Abiram, sora lui Moise. Dar Dumnezeu să ne păzească ca să se ajungă la intervenția directă a Lui ca să fie respectată ierarhia. 

III. Degeaba.

  Al treilea cuvânt cu greutate este degeaba. Este un sinonim pentru ”nu v-ar fi de nici un folos”. Cum ar fi să postești de două ori pe săptămână, să dai zeciuială și din mărar și chimen, să reciți, să cânți, să vizitezi bolnavii, să predici etc. etc. și Dumnezeu să îți spună: „Mergi de la Mine căci nu te cunosc. Tot ce ai făcut a fost degeaba!”  Mirat să-L întrebi: ”De ce Doamne?” Iar El să se îndure și să-ți spună: ”Pentru că nu ai ascultat de Biblie, de Cuvânt, de Mine, pentru că nu ai respectat ierarhia din Scriptură, nerespectând-o pe Mine nu m-ai respectat!”
Nu ar fi un soc? Să te fi ostenit pentru Domnul dar pentru că ai fost nesupus, nesupusă, pentru că din cauza ta ”mai marii” au suspinat, au făcut lucrarea lui Dumnezeu cu durere, tot ceea ce tu ai făcut să fie considerat nimic, zero, degeaba?  
  Pentru Core, Datan și Abiram tot ceea ce au făcut a fost zero pentru faptul că nu au respectat ierarhia. Tot drumul, tot sacrificiul, toată slujirea nu le-a folosit la nimic, nu le-a fost de nici un folos pentru că ridicându-se împotriva ordinii stabilite de Dumnezeu ei s-au ridicat direct împotriva Lui! 
  
   Haideți ca să învățăm că nu putem să ne tragem de șireturi cu slujitorii lui Dumnezeu, haideți ca să înțelegem că și în familie soțiile sunt chemate să-și asculte soții la fel cum ascultă de Domnul, tinerii sunt chemați la supunere față de cei cu perii albi, iar toți împreună suntem chemați să-L iubim din toată inima pe Dumnezeu, să mergem la împlinire, să nu ne mai ascundem după deget căci noi pierdem. 

   Împlinirea Cuvântului dovedește că suntem copiii lui Dumnezeu. Reversul este la fel de valabil, cine nu împlinește Cuvântul demonstrează prin fapte că nu este din Dumnezeu. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu