vineri, 23 ianuarie 2015

Aviz reducționiștilor care fac din Evanghelie numai iubire


  •  Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute. 
  •  Matei 23:23

  Unii, foarte mulți în ultima vreme, reduc Evanghelia numai la dragostea de semeni, ăștia sunt reducționiștii, oamenii cu toporul, cu forfeca, mânuitori ai satârului care taie din Evanghelie după bunul lor plac. Pentru ei nu contează decât să-ți iubești aproapele restul este balast, umplutură, în plus. Sunt cei care vor să se învârtă cu barca pe lac pentru că nu acceptă două vâsle. Ei nu vor înaintarea ci numai să facă puțină mișcare și pentru că se mișcă, se învârt, sunt foarte vocali, iubitori. 
  Evanghelia este o sumă de învățături care sunt încununate de două: 

  •  Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Matei 22:37-39. 

  Evanghelia nu înseamnă numai aceste două porunci. Ele sunt de căpătâi dar a reduce Biblia numai la porunca iubirii fără celelalte învățături, porunci, principii divine este ca și cum ai vrea să pui geamuri la o construcție care nu există. Este ca și cum ai vrea să mergi cu o mașină fără roți. Nu este suficient să ai numai motorul ca să mergi dacă nu ai și roțile. Nu se poate așa ceva. La fel nu se  poate să comprimi învățătura Sfintelor Scripturi numai la aceste două porunci. În capitolul 23 din Evanghelia după Matei Domnul Isus le-a spus ucenicilor: 

Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le; dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei zic, dar nu fac.

 Unii ar vrea ca Evanghelia să nu însemne și reguli, porunci, fuga de lume, de materialism, plinătatea Duhului ... dar spre nenorocirea lor Hristos Domnul nu i-a împiedicat pe farisei să de-a zeciuială din izmă, mărar și chimen. Nu le-a spus: voi faceți lucrurile mici, neimportante care nu contează, renunțați la a le mai face. Nu! Domnul Hristos i-a mustrat pentru că le făceau numai pe cele mici dar mila, dragostea și dreptatea, auziți dreptatea, nu le practicau.  Ei vâsleau numai cu o vâslă. Cu cealaltă este adevărat dar aveau numai una. Ca să existe înaintare trebuie să avem ambele vâsle: și poruncile de căpătâi dar și cele ”mărunte”. 
  Azi cei care vorbesc numai de dragoste sunt în situația fariseilor, sunt farisei. Ei au ”uitat” dragostea și dreptatea. Dragostea față de Hristos și împlinirea cuvintelor Sale, și a celor care multora li se par mici, mărunte, acoperirea capului, zeciuială, vopsele, cercei, duhul lumii ... și, totodată, nu sunt drepți, exact ca și fariserii, pentru că se raportează cu părtinire la Evanghelie, iau doar ceea ce le convine lor! 

  Dumnezeu să ne dea putere să împlinim tot ceea ce este scris nouă dar și reducționiștilor! Să renunțăm la forfecă!

P. S. Dar, chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema! - Galateni 1:8. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu