marți, 1 iulie 2014

Păgânismul în Casa lui Dumnezeu


Cliometria – Şcoala istorică care analizează cum ar fi fost dacă ar fi fost altfel

„Cliometria procedează prin eliminare şi reconstituire fără elementul eliminat, prin extrapolarea celorlalte date. În speţă, se procedează la eliminarea, retrospectivă, a unui anumit personaj istoric, sau a unui anumit eveniment major al istoriei popoarelor. Ca şi cum nu ar fi fost. Pe urmă se calculează, ...., scenariul probabil la care s-ar fi ajuns, dacă personajul istoric eliminat pe cale ipotetică n-ar fi existat, sau n-ar fi jucat în istorie rolul pe care l-a jucat”.[1]

Spre exemplu:
Ce s-ar fi întâmplat dacă Muhammad în anul 624 era prins şi ucis în timp ce fugea de la Mecca la Medina?
Ce s-ar fi întâmplat dacă Hitler murea în Primul Război Mondial?
Cum ar fi azi în România dacă Ceauşescu nu era ucis în 1989?

Cliometria analizează asemenea ipoteze. Evident este puţin probabil să considerăm că vom intui răspunsul corect. Un fapt este aproape sigur, dacă Eusebiu din Cezareea nu relata acea vedenie pe care Constantin cel Mare a avut-o, fapt puţin probabil, azi, milioane nu ar mai purta cruci la gât, la morminte nu ar mai fi cruci ci probabil nişte pietre, clădirile numite impropiu biserici nu ar mai fi împodobite cu cruci imense ci podoaa ar fi credinţa în Dumnezeul Preaînalt omniprezent, creştinii, probabil că ar arăta prin viaţa lor că sunt urmaşii lui Hristos.
Acesta este un vis frumos. Realitatea dură este că păgânismul a intrat în Casa de Rugăciune, în Casa lui Dumnezeu. Ce este mai grav este că duhul lumii a intrat în inimile multor persoane care se consideră copii ai lui Dumnezeu.


[1] Daniel Beresniak, Francmasoneria în Europa de Est, Editura Nemira, Bucureşti, 1994, p.8.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu